Головна » Статті » Мої статті

Не допустити спалаху харчових отруєнь
Аналізуючи оперативні дані хочу довести до Вашого відому те, що на початку цього місяця зареєстровано 2 побутових спалахи гострої кишкової інфекції в Житомирській області.
      В м. Новоград-Волинську виник спалах в побуті після проведення застілля в приватній оселі на честь родинного свята. Збудником, що викликав захворювання була сальмонела тіфімуріум. Джерелом інфекції була домогосподарка, яка вже хворіла за 3 дні до свята. Фактором передачі інфекції стали швидкопсуючі страви, в тому числі багатокомпонентні салати з м’ясом та майонезом, печінковий торт, холодець, що вона готувала. Підтвердженням цих висновків є результати бактеріологічних досліджень: ідентичні штами збудника (сальмонела тіфімуріум)  виділені від 12 хворих, в тому числі від домогосподарки та з 16 проб  харчових продуктів.
       В с.Зарічка Лугинського району  зареєстровано побутовий спалах гострої кишкової інфекції. Спалах виник в побуті після св’яткування весілля в приватній оселі. Збудником, що викликав захворювання є  сальмонела ентерітідіс. Джерелом  інфекції була господарка весілля (без клінічних проявів захворювання, проте бактеріоносій). Фактором передачі інфекції стали страви, що готувались вдома, в т. ч. господаркою. Підтвердженням цих висновків є результати бактеріологічних досліджень: ідентичні штами збудника (сальмонела ентерітідіс) виділені  у 7 осіб,  в тому числі в 6 хворих і господарки весілля, та з 2-х проб харчових продуктів.       
   В Ізяславському районі також в даний час проводиться святкувань весіль.
   Щоб попередити виникнення спалахів харчових отруєнь, організатори заходів, в т. ч. в сільській місцевості, власники об’єктів громадського харчування зобов’язані утримувати території і приміщення об’єктів, де проводяться дані заходи в належному санітарному стані; забезпечити достатню кількість гарячої та холодної проточної води питної якості, холодильного обладнання, посуду, інвентарю, приборів, санітарного одягу, миючих, дезінфікуючих засобів, створення належних умов для дотримання правил власної гігієни працівниками по обслуговуванню та запрошеними на організовані заходи. Максимально обмежити виготовлення епіднебезпечної продукції (холодці, фаршировані страви, салати з майонезом, кондитерські вироби з кремом, вироби з лівером). Не допускати до приготування страв, обслуговування гостей, миття посуду осіб, які не працюють в закладі громадського харчування, не пройшли медичний огляд та гігієнічне навчання. Заборонити використання страв домашнього виготовлення, а також без документів, що засвідчують безпечність та якість сировини і готової продукції. В обов’язковому порядку зберігати добові проби страв, що виготовлялися. 
Також слід звернути увагу, що даний час року є початком завезення і вживання населенням нашого району ранніх баштанних культур, які вирощені в південних регіонах України. А тому закупівлю даної продукції обов’язково проводити з посвідченнями про якість, тобто про вміст нітратів і отрутохімікатів, які широко застосовуються при вирощенні даної продукції.  
Шановні голови сільських Рад, власники приміщень на селі, які здаються в оренду для святкуваня, Вас в першу чергу стосується дане питання. Врахуйте інформацію санепідслужби, адже на Вас лежить велика відповідальність за здоров`я населення.
 
 
 
Інформувала завідуюча
санітарно-гігієнічним відділом                                   В. Яковчук
Категорія: Мої статті | Додав: ses (02.10.2012)
Переглядів: 366