Продукти харчування містять велику кількість біологічно-активних речовин, які характеризують їх поживну цінність (білки, жири, вуглеводи), а також різних хімічних забруднювачів, з яких найнебезпечнішими є нітрати. Вони надходять в організм людини з харчовими продуктами, в основному рослинного походження, а також питною водою, найчастіше криничною. Ранні овочі містять більше нітратів, ніж пізні. Фрукти та ягоди накопичують малу кількість нітратів.
Нітрати характеризуються широким спектром токсичної дії. Їх вживання призводить до негативних змін у стані здоров`я дитини. Токсична дія цієї сполуки полягає в гіпоксії (кисневому голодуванні тканини), а також у пригніченні тканинного дихання, яке розвивається внаслідок порушення транспорту кисню кров`ю.
Особливо негативно нітрати  впливають на організм вагітної жінки та її плід. Коли дитина знаходиться на грудному годуванні,  в її організм нітрати потрапляють з молоком матері. При цьому в дитячому організмі порушується процес формування кров`яних тілець, які відповідають за перенесення та насичення всіх органів та систем киснем, що негативно впливає на її розвиток.
Велика небезпека отруєння нітратами загрожує дітям до 3-х років життя, приготування сумішей для яких може проводитись на криничній воді, що містить велику кількість нітратів. Діти, у яких виникає це отруєння, страждають проносами, розладами серцево-судинної системи, шкіра дитини набуває синюшного відтінку. У важких випадках дитина втрачає свідомість, а при ненаданні допомоги може померти.
Для запобігання отруєння нітратами, слід дотримуватися слідуючих рекомендацій:
- не купувати та не вживати ранніх овочів без наявності протоколів лабораторних досліджень на вміст нітратів;
- не використовувати для приготування дитячих сумішей лабораторно не перевірену на вміст нітратів криничну воду;
- при перших клінічних проявах отруєння (проносах, розладах серцево-судинної системи, синюшності шкіряних покровів) негайно звертатися за кваліфікованою медичною допомогою.


Хмельницька обласна санітарно-епідеміологічна станція.