Головна » 2012 » Серпень » 23 » Про організацію відомчого лабораторного контролю за шкідливими факторами виробничого середовища
16:46
Про організацію відомчого лабораторного контролю за шкідливими факторами виробничого середовища

Як показують спільні з органами СБУ та Міністерством екології  перевірки, виконання постанови Кабінету Міністрів України від 20.06.95р. № 440 «Про затвердження Порядку одержання дозволу на виробництво, зберігання, транспортування, використання, захоронення, знищення та утилізацію отруйних речовин, у тому числі, продуктів біотехнології та інших біологічних агентів», роботодавці мають досить недостатнє уявлення про організацію періодичного відомчого лабораторного контролю за шкідливими виробничими факторами на робочих місцях.

У відповідності до вимог частини 2 ст. 7 Закону України «Про забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя населення» підприємства, організації, установи, у випадках, передбачених санітарними нормами, повинні забезпечувати лабораторний контроль за виконанням вимог цих норм, зокрема і щодо дослідження параметрів шкідливих факторів виробничого середовища. У відповідності до загальносоюзних санітарно-гігієнічних і санітарно-протиепідемічних правил і норм «Предельно допустиме концентрации (ПДК) вредные вещества в воздухе раб очей зоны» № 4617-88 передбачено проведення досліджень повітря робочої зони з кратністю у відповідності до класу шкідливості хімічних речовин: І клас – 1 раз на 10 днів, ІІ клас – 1 раз на місяць, ІІІ та ІV класу – 1 раз в квартал.

Вимірювання параметрів мікроклімату на робочих місцях не рідше 2-х разів на рік )теплий та холодний період року), а також при прийманні до експлуатації нового технологічного устаткування, внесенні технічних змін в конструкцію діючого устаткування, організації нових робочих місць повинні проводитися у відповідності до вимог п. 3.2 ДСН 3.3.6.042-99 «Санітарні норми мікроклімату виробничих приміщень».

Для вирішення питання щодо організації робочих місць, тривалості робочої зміни та інше, слід проводити дослідження рівнів напруженості електромагнітного поля чи щільності електромагнітних полів (ЩЕП) згідно вимог ДСН 3.3.6.069-2002 «Державні санітарні норми та правила при роботі з джерелами електромагнітних полів».

А також у відповідності до вимог п. 3.1 наказу МОЗ України від 21.05.2007р. № 246 «Про затвердження порядку проведення медичних оглядів працівників певних категорій» роботодавці зобов’язані організовувати лабораторні дослідження умов праці з визначенням шкідливих та небезпечних факторів виробничого середовища і трудового процесу на конкретних робочих місцях з метою визначення категорій працівників, які підлягають попередньому (періодичному) медичному огляду, а також подавати відповідні дані в територіальні санепідзаклади.

Окрім цього, ст. 7 Закону України «Про забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя населення»підприємства, організації, установи зобов’язані проводити лабораторний контроль готової продукції. Так, у відповідності до вимог п. 6 СанПіН 6027 А-91 «Санитарные нормы и правила по применению полимерных материалов в строительстве и производстве мебели. Гигиенические требования», підприємства, які виготовляють будівельні матеріали та меблі зобов’язані систематично (1 раз на рік) здійснювати контроль готової продукції на відповідність санітарно-гігієнічним нормам.

В разі, якщо на підприємствах наявні фактори виробничого середовища, які не можуть бути проведені силами територіальної СЕС, це не знімає відповідальності з роботодавця. Тоді такі дослідження повинні бути проведені силами інших лабораторій, а протоколи надані у територіальні СЕС, чи при проведенні перевірок, чи при погодженні списків осіб, які підлягають проходженню періодичних медичних оглядів, чи на виконання вимог припису або інше.

Переглядів: 982 | Додав: ses